Ha nem szeretsz a Tiédtől eltérő nézetekkel szembesülni, vagy nem szereted a meglepetéseket, vagy egyszerűen csak tudni szeretnéd, hol jársz, először olvasd el az "Elvi nyilatkozat" oldalt !!!

2008. május 8., csütörtök

Erő, Erkölcs, Egyetértés

3-4 nap óta van szerencsém naponta kb. 5-ször megtekinteni egy ember felső ajkának belsejét. Balszerencsém viszont, hogy az illető egyed hímnemű, én meg a férfi ajkakra nem igazán gerjedek. A tévében nagy népszerűségre szert tett felső ajak egyébként a jobb oldalon enyhén felhorzsolódott, tán repedt is, szóval szemmel látható, de nem komoly külsérelmi nyomok figyelhetők meg rajta. Ezeket a nyomokat az ún. "szurkoló" státuszban lévő férfiú egyébként egy tipikus "az úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött" - jellegű akció keretében szerezte be a Ferencvárosi Torna Club öltözőjében a klub színesbőrű játékosától, Ndjodótól.
Érdekes módon az érintett ajaktulajdonosból a fent részletezett testrészen túl mást nem ismerhettünk meg (,biztos testi épsége érdekében titkolják személyazonosságát). Megnyilvánult viszont az ügyben Boros Bánk Levente a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke.
(Kis kitérő: az alelnök úr — akinek még 98-as, FKgP-s színekben való képviselői indulásakor készült bemutatkozó honlapja a fiatal Zuschlag János bájával vetekszik, ha ugyan nem übereli azt; nagy szellemi merészségről és a publikációs helyek igényes megválogatásáról tanúskodó "tanulmánya", amelyben a Fradi minden bajáért a Gyurcsány-kormányt teszi felelőssé [kissé – talán nem is véletlenül – elfeledkezni látszva Torgyán József e téren is kifejtett áldásos működéséről] — talán az egyetlen tisztségviselő az FTC közeli és távoli környékén, aki most már jó pár éve betölti ugyanazt a funkciót, tehát nyilván a tagság megelégedésére végzi munkáját.)
Nos, a kiváló tisztségviselő férfiú határozottan foglalt állást a kérdésben, amikor megnyilvánult. Határozottságának egyik fő eleme az volt, hogy határozottan kijelentette: ő annál a bizonyos esetnél nem volt jelen. Ezt akkor tartotta fontosnak közölni, amikor a riporter az iránt érdeklődött, hogy a szurkolók vajon sértegették-e a labdarúgókat, vagy éppenséggel a magának később ököllel elégtételt vevő focistát, ne adj' isten, esetleg rasszista kijelentések formájában. (Ha valaki ennyire frappánsan képes kivágni magát a labdarúgással kapcsolatos kínos helyzetekből, akkor abból akár még belügyminiszter is lehet a későbbiekben — lásd Dávid Ibolya kijelentését: "Nem értek a focihoz.") Ehhez képest még azt is meglehetősen határozottan jelenti ki, hogy természetesen szó sem volt összecsapásról, csak a labdarúgó ütött. (Honnan tudja vajon??) És hát az magától értetődő és természetes, hogy a felháborodott szurkolónak bármikor joga van bemenni a csapat öltözőjébe, ha egyszer "úri" kedve úgy diktálja.
Erről különösen szépen tanúskodik a BBL alelnökölte szervezet honlapján az esetről olvasható beszámoló. (Külön linkje nincs, ha esetleg elkerülne a főlapról, tessék keresgélni!) (Persze itt is megér a látvány egy kis kitérőt: az 1899-ben sváb iparosok által alapított egyesület szurkolói honlapján székely rovásírással szerepel a "fradi drukker" [eredetére nézvést szintén német gyökerekkel bíró] kifejezés. Szintén véghetetlen gyönyörűséggel tölthet el minket, a Szövetség jelvényének megszemlélése: nem nehéz észrevenni, hogy a magyar címer tengelyesen tükrözött és bezöldített verziójával van itt dolgunk, némi kis változtatással. A sávok, azok a csodás sávok pirosból zöldek lettek [számuk is megnőtt eggyel], és persze átkerültek a jobb oldalra [hova máshova, a sávok?:)]; a bal oldalon pedig ott ékeskedik a hármas halom, rajta azonban nem korona található, hanem a zöld sas valamiféle sajátos mutációjaként egy [alighanem] turul, amely vértől csöpögő kardot tart karmai közt, talán az ajaksérülések kapcsán bekövetkező szurkolói véráldozatokra utalva. Mindezt a sajátos magyarcímer-parafrázist még az alapítási évbe beékelt, szintén rovásírásos "H" betű tetőzi be. [Ha rosszindulatú vagyok, megjegyzem, hogy a nyilaskereszt közepén is H ékeskedett.] Nos, aki ezek után meg tudja magyarázni nekem, hogy az – elvileg – politikától teljesen független sport világában miért, hogyan jelennek meg a mai magyar politika kizárólag egyik (szélső) oldalához tartozó szimmbólumok, sőt szimbólumrendszerek, miért kell a "fradidukker"nek okvetlenül tudnia rovásírásul, annak szívesen fizetek az FTC klubház büféjében egy Bambit.)
De lássuk, mit mondanak ezek a derék legények!
" Mi szurkolók csalódottságunknak hangot adunk, viselkedésünk többnyire illendő keretek között marad, néhány ember elkeseredettsége időnként átlépi az írott-íratlan szabályokat, de ez nem jellemző a táborunkra."
Nem követem alaposan a második osztály történéseit, de vagy a "többnyire" vagy az "illendő" kifejezés jelentésének értelmezésével itt súlyos bajok vannak. A fradi szurkolótábor lassan csak aznap nem szerepel a botránykrónikákban, amikor nem játszik a csapat. (Bár ha a televízió belső működése iránt érzett olthatatlan rajongásukat is figyeljük, akkor még ez sem igaz).
"Természetes, hogy a magunk módján kritizáljuk azokat a játékosokat, akik feltűnő módon nem érzik át azt, hogy milyen felelősséget jelent többszázezer Fradista, klubunk múltja felé, ha felhúzhatják a Ferencváros mezét.
Természetes, hogy ezt azok tudják legkevésbé átérezni, akik zsoldosként becsöppennek valami véletlen folytán az öltözőbe. Elvártuk volna, hogy játékosaink penitenciát tartsanak a múlt évi bajnokság végén és most is. Ez – ritka kivételtől eltekintve – nem történt meg."
Érdekes dolog ez a felelősségérzet meg a penitencia. Azok az emberek írnak ilyesmiről, akik miatt az FTC már a BL-ben is súlyos svájcifrank-ezreket csengetett ki, illetve akik a több éves botránysorozatból még soha akár csak 1%-nyi felelősséget nem voltak hajlandók vállalni.
"Vegyes, nehezen összekovácsolható keret jutott a Ferencvárosnak erre az idényre. Nem számoltak az átigazolásoknál azokkal a feszültségekkel, amik a nyelvtudás hiánya, az eltérő szocializálódás és hagyományaink ütközése miatt jelentkezik a csapatnál és környékén.
Erre vezethető vissza az, ami tegnap történt."
Hát, ezek a mondatok akár a "Hogyan legyünk rasszisták szalonképes köntösben?" c. kis fejtágító kiadványban is bízvást helyet követelhetnének maguknak. Valószínűleg a nemzetközi élcsapatok (pl. Arsenal, Chelsea, Real, Milan) edzőit is azért fizetik ilyen jól, mert "vegyes, nehezen összekovácsolható keret" jut nekik. És hát tudjuk, a kovácsolás, az nehéz fizikai munka. És ugye értjük azt is, hogy "az eltérő szocializálódás és hagyományaink ütközése miatt" nem rúg az a büdös nigger több gólt...
"A játékosok után négyen-öten indultak, hogy kikérjék maguknak az obszcén gyalázkodást (később mentek többen az előtérbe)."
Erősen érdekelne a ferencvárosi szurkoló pszichéje. Milyen módon, milyen eljárással óhajtották kikérni az obszcén gyalázkodást? Különösen ott, az öltözőben, ahova egyrészt szurkolónak nyilván tilos a bemenet, másrészt, ahol a játékosok túlerőben vannak (legalábbis 4-5 szurkolóval szemben). Esetleg egy fehérasztalos vacsorára akarták meghívni a mutogatókat, ahol tisztázták volna a szocializációs és hagyományok adta különbségeket? És sietve szerették volna átadni a merített papírra nyomott meghívót? Ki tudja? Megannyi rejtély...
Az azonban biztos, hogy a Ferencváros vezetősége példás gyorsasággal reagált az eseményre: verekedő (nem is saját) futballistájával szerződést bontott (tegyük hozzá: helyesen, focista ne verekedjen, bár ez tipikusan olyan helyzetnek látszik, ahol nehéz megmondani, hol húzódik az önvédelem határa — ha egyszer a szurkoló beront az öltözőbe, jogos azt gondolni, hogy nem fog magától megállni).
Reméljük azonban, hogy a fenti link alatt meghúzódó cikket záró közlemény utolsó mondatai nem a FSzSz tagjaira vonatkoznak, hiszen BBL alelnök is azzal zárta tévényilatkozatát: egyedül ők azok, akik a klub címerében szereplő három "E" mögött rejtőző tartalmakat még komolyan veszik.

Nincsenek megjegyzések:

Címkék

'56 (1) 30 év (1) 300millió (1) 4. kiegészítés (1) 50 (1) Áder János (1) Afrika (9) agrárproblémák (1) aláírás (1) Alekosz (1) Alien (1) alkotmány (1) állástalanság (1) angyal (1) Antigoné (1) anya (1) apa (1) Apponyi Albert (1) aranymúzeum (1) átalakítás (1) átnevezés (1) autó (1) Bayer Zsolt (3) Békemenet (1) Betűrejtvény (1) Betyársereg (1) bevándorlás (3) bevándorlók (1) BOM (1) bőgatya (1) Brékin' (28) Bruce Lee (1) budai vár (1) Budapest (1) bulvár (1) buzik (1) Cegléd (1) Charlize Theron (1) cigányok (1) Clemenceau (1) családon belüli erőszak (1) csapatmunka (1) cselekvés (1) csempészet (1) Daflics ezredes (1) demagógia (3) demonstráció (1) diktatúra (2) diplomások (1) Dzsudzsák (1) EB (4) életvitelszerű közterület-használat (1) elhatárolódás (1) ellenforradalmár (1) ellenségek (1) ellentüntetők (1) elvi alapok (1) emlékek (1) emlékmű (1) érettségi találkozó (1) eső (1) Európa-bajnokság (1) fanatizmus (1) félévszázad (1) felvonulás (2) feminizmus (1) Ferenc József (1) festmény (1) fidesz (5) Foci (23) fóka (1) forradalom (1) főhatalom (1) földrajzi név (1) Fradi (4) Frizbi (1) fülke (1) fütyülős barack (1) Gábriel (1) Gárda (1) gazdasági csoda (1) gyarmat (1) Gyurcsány (1) gyűlölet (2) háború (1) hadikiképzés (1) hadkötelezettség (1) Hajdú Péter (1) hajléktalanok (1) hamvak (1) hatalmi elit (1) hatalom (1) Heart of Midlothian (1) helikopter (1) helyesírás (1) Hitelesség és... (3) idegromboló képrejtvény (3) IéEB (1) IMF (1) izoláció (1) Japán (2) jelképek (1) jelszavak (1) jobb kéz (1) Jobbik (1) jogalkalmazás (1) jogegyenlőség (1) káderek (1) Kampány2010 (9) karácsony (1) Karinthy (1) karmelita kolostor (1) Károlyi Mihály (1) karrier (1) katasztrófa (1) Keleti szél (2) Kerényi Imre (1) kereszt (1) Keresztek és... (6) kereszténység (1) kétharmad (1) kettőskereszt (1) Kína (1) kisdoktor (1) komcsik (1) komcsizás (1) kontraszelekció (1) kordon (1) korrupció (1) körmenet (1) Kövér László (1) Közélet (183) köztársasági elnök (2) Kultúra (31) kulturális integritás (1) Kun Béla (1) Landeszmann (1) Lapszemle (35) lemondás (2) Levlapok a Szíriuszra (45) Liszt Ferenc (1) luca széke (1) Lucfenyő (1) magánélet (2) magántulajdon (1) magistravitae (1) magyar áru (1) Magyar Hírlap (1) magyar nyelv (1) Magyar Vizsla (1) magyarok (2) Mahacskala (1) Matolcsy (2) Matrica (10) megélhetés (1) megszállás (1) meleg méltóság (1) melegjogok (1) menekült (1) merengés (1) Merkel (1) Mesés (6) migráns (1) Mikola István (1) miniszterelnök (2) mítosz (1) MNB (1) mocskos buzik (1) MOL (1) multikulturalizmus (1) munka (1) műelemzés (1) nagy ugrás (1) Nagymagyar (16) narancs (1) nemek (1) Németország (1) népfelség (1) népszavazás (1) Nyírő József (1) Oktogon (1) Olimpia (10) Orbán Viktor (8) oroszok (1) ostobaság (1) őrült (1) Pál utcai fiúk (1) papírzászló (1) parancsrendszer (1) Peking (8) plágium (1) plakát (1) plakátkampány (1) polihisztor (1) politika (2) politikusok (1) poltikai kultúra (1) Pride (2) problémakezelés (1) program (1) rabbi (1) rasszizmus (1) rendőrség (1) repülőtér (1) retek (1) rettegés foka (1) rezidencia (1) romkocsmák (1) rovásírás (1) sas (1) Schmitt Pál (4) sertéshús (1) sérthetetlenség (1) Seuso-kincs (1) Shirley MacLaine (1) siker (1) sör (1) sötétben bujkáló (1) Sport (37) Stefka István (1) szabadkőművesek (1) szabadság tér (1) szabadságharc (1) szakadék (1) szakértelem (1) szegfű (1) Széles Gábor (1) szemléletmód (1) szerviz (1) szimbolikus politizálás (1) szlogen (1) szómágia (1) szóvicc (1) Szőcs Géza (1) szuverenitás (1) szüksége van (1) születésnap (2) táblák (1) Tarlós István (1) te (1) teszt (1) Tisza István (1) tolerancia (1) történelem (1) Trianon (3) tudomány (1) unortodox (2) unortodoxia (1) utolsóemberig (1) ünnep (1) választás (1) Való Világ (1) válogatott (2) válságkezelés (1) VB'10 (5) Védegylet (1) vezér (1) Visszalövés (20) Wulff (1) Zelnik (1)