Ha nem szeretsz a Tiédtől eltérő nézetekkel szembesülni, vagy nem szereted a meglepetéseket, vagy egyszerűen csak tudni szeretnéd, hol jársz, először olvasd el az "Elvi nyilatkozat" oldalt !!!

2008. március 16., vasárnap

A jeles nap hordaléka

A Fidesz javasolja (értsd: "elvárja"), hogy március 15-én a rendőrökön (is) legyen kokárda. Érdekes dolog ez. Mintha a 2006. október 23-a utáni városi legendák élednének újra. Ugye emlékszünk: lépten-nyomon érkeztek a megbizható híradások arról, hogy a nemzeti érdekeket képviselő felkelőkkel szemben fellépő rendőrök angolul-amerikaiul, ukránul vagy éppen héberül váltottak szót egymást közt/szólaltak meg a kórházban sebesülésüktől szenvedve. (Épp csak zöld bőrük és három antennájuk a fejükön nem volt.) Beszélhettek akárhogy is, a dolog konzekvenciája ugyanaz volt: magyar rendőr nem ver (le) magyar forradalmárt. És ha kokárda van azon a rendőrön, akkor magyar (mint azt már tudjuk 2002 óta), és akkor ujjal sem érhet a derék szabadságharcoshoz.
Addig, amíg ez városi legenda marad, addig még vicces is. De ha az ország pillanatnyilag legtámogatottabb pártja programszintre emeli, akkor már csak a kínos-kényszeredett vigyor marad...
***
Hős és a konzervatív eszmétől áthatott tüntetők ismét megdobálták Demszky Gábort. ( A hírt spontán diadaljelentés formájában leghamarabb a Hír tv közölte.) Tették mindezt a nagyobb elvi következetesség jegyében "Gyurcsány, takarodj!" kiáltásokkal honfiúi és honleányi ajkaikon.
Van azonban itt egy érdekesség. A fenti média által komikus bohócfiguraként prezentált, esernyőkkel hadonászó feketeruhások ugyanis igazándiból nem a főpolgármestert védték elsősorban, hanem a dobálózókat, akik - ah, minő kedélyes motívum! - nemcsak fejenként 90 darab tojással, hanem kövekkel is felszerelkezve érkeztek a helyszínre. Erősen (=messzire) eldobott kővel valakit eltalálni, akár halálos következményekkel is járhat. Ez az, amivel ezek az "emberek", akik a saját maguk által feltételezett világkép hatására, az erkölcsi "jó" nevében minden írott és íratlan erkölcsi törvényen túlteszik magukat (még a "szemet szemért"-nél is mélyebbre süllyedve, hiszen DG aligha dobálta őket egyenként tojással), nem számolnak.
És ez az, amiért, bár erre soha nem gondolnak, hálásnak kéne lenniük az esernyőkkel hadonászó paprikajancsiknak.
***
Tomcat (még jobban) megőrült. A közismert "blogger" (úgy tűnik, a magyar nyomtatott és elektronikus sajtó - jobb híján - e kifejezésben véli megtalálni a jeles férfiú foglalkozását-definícióját, de ha már ragaszkodnak a B-hez, én tudnám ajánlani a "bohóc"-ot is) ugyanis addig kutakodott az interneten, amíg nem talált egy leírást, miszerint a középkori várostromoknál használt hajítógépek akár 950 méter távolságra is képesek voltak hajítani "lövedéküket". Nosza, nem volt rest, a leírás alapján épített is egyet, hogy ezzel demonstrálja: teljesen értelmetlen az ún. biztonsági zóna, hiszen az simán áthajítható pl. ezzel a hétköznapi eszközzel is. A Hír tv-nek (mi másnak?) nyilatkozva, kegyesen azt is hozzátette: ő természetesen most nem célozza meg a főpolgármestert, ez itt csak demonstráció. Azon túl, hogy ezzel a Hír tv műsorideje jópárezer évre előre betelt, hiszen elég sokan vagyunk azzal úgy, hogy nap mint nap NEM célozzuk meg katapulttal Demszky Gábort, és ha mindannyiunkkal riport készül ennek ürügyén, akkor már közel járunk a mindenkinek járó 15 perc hírnév megvalósulásához; még a következő apróságra szeretném felhívni a Köz figyelmét. Nevezetesen, hogy a hajítógépeket alapvetően két dologra használták anno: magára az ostromlott vár területére tüzes lövedékeket lőttek be velük, és a várfalakat rombolták nehéz kövekkel általuk. Soha senkinek nem jutott eszébe, hogy egy bizonyos személyt célba vegyen ezekkel az eszközökkel. Talán mert tisztában voltak ezen fegyverek technikai fogyatékosságaival, amelyek ezt eleve lehetetlenné tették. Másrészt tudták azt is, hogy az emberi szem eleve alkalmatlan arra, hogy 950 méter (majd' egy kilométer!) távolságból megkülönböztessen egymástól egy közönséges földi halandót, és egy főpolgármestert.
Dehát ők csak egyszerű primitív középkori emberek voltak, nem bloggerek.
***
Most már igazán érdekelne Orbán Viktor tanulmányi előmentele. (Azon kívül persze, hogy hálásan megköszönöm neki, hogy meghagyta hitemet a tudmány haladásában, és tényleg nem ezt a beszédet mondta el.) Az még csak-csak rendben van, hogy a pártalapítás bokros teendői közepette nem tudott eléggé figyelni a jogi egyetemen, így mind az önkormányzati, mind a népszavazást összekeveri a parlamenti választással. (Sőt, most hogy jobban belegondolok, tulajdonképpen az Európa Parlamenti választást is.) De hogy már középiskolában, sőt általánosban sem figyelt a történelemórákon, az új információ. Mert mi mással lehetne magyarázni, hogy a magyarság spirituális vezetője összekeverte az idegen Habsburg-hatalom elnyomó szervét, a Helytartótanácsot a demokratikusan és tövényesen megválasztott magyar kormánnyal? (Ugyanakkor feltétlen dicsérendő az bátorság, amellyel nem csekély grammatikai leleményességről tévén tanúbizonyságot, a Fidesz elnöke a jobbára a "lincselés"-sel szinonim "népítélet" kifejezést "alkotmányos" jelzővel látta el. Némileg lerontja az összképet, hogy most az alkotmányosság egyik bástyájaként emlegetett OVB-t épp a Fidesz ekézte annak idején, amikor megfelezte a hét népszavazási kérdést.)
A Felcsút kiváló játékosa pártja rendezvényén (,amit még mindig nem teljesen értek, hogy minek ilyesmi; emlékszik valaki március 15-i Fidesz-nagygyűlésre 1998 és 2002 között?? - hiszen, ha egy pártnak mindig kötelessége ilyet tartani, akkor miért lustult akkor a narancspárt?) épp csak addig nem jutott el a nagyívű történelmi párhuzammal, hogy a politikai státuszfoglyok kiszabadítását javasolja. De ennek valószínűleg csak az volt az oka, hogy egy ilyen szabadítási akció potenciális alanya épp a város egy másik pontján tartózkodott szabadlábon...
***
Tiszta szívből sajnáltam, hogy másirányú elfoglaltságaim miatt nem tudtam tiszteletemet tenni az ünnepen a Blaha Lujza téren, hogy szemügyre vegyem a Magyar Önvédelmi Mozgalom gyűlését. Pedig bizonyára nagyon impozáns látványt nyújtott a sok karatés, dzsúdós, kung-fus, aikidós tarka serege. Nem tehetek róla, nekem önvédelemről ezek a sportok ugranak be először.
Sajnálatosan látványosan kiderült azonban, hogy nem mindenki pont ugyanezt érti önvédelem alatt: a törvényes rend megdöntésére irányuló kísérletben színártatlan vezérszónok nem túl nagy erőfeszítéssel elérte, hogy bebizonyosodjon: a magyar mentalitás nem sokat változott több, mint 60 év alatt. Hasonlóan a második világháborús magyar hadsereghez, ha senki nem jött házhoz, hogy bántson minket, akkor akár a Don-kanyarig is hajlandóak vagyunk elmenni, hogy megönvédjük magunkat. És hát hasonló eredménnyel. Hiába voltak a spontán és véletlenszerűen épp kéznél lévő Molotov-koktélok, a csúnya ellenség megint győzött a sálak és sísapkák mögött vélhetően tiszta tekintetű forradalmárok fölött.
Két apróságot azért hadd közöljek itt, tán segítenek, hogy a jövőben sikeresebben alakíthassanak forradalmárt a minden nemzeti ünnepen magukban azt felfedező ifjú generáció tagjai.
Egyrészt: a világtörténelem nem nagyon ismer olyan forradalmat, amelynek az volt az egyedüli célkitűzése, hogy egy miniszterelnök mondjon le, és az ellenzék vezére álljon a helyébe, de különben minden maradjon a régiben.
És ami talán még fontosabb: a világon mindenhol az elnyomó önkényuralom reszortja a fotóst-sajtótudósítót verni-terrorizálni. A forradalmárnak érdeke, hogy a közvélemény, a nagyvilág értesüljön jogos harcáról, ezért nem tesz ilyet.
Nem baj, októberig van idő tanulni, 2010-ig meg gyakorolni. Csak nehogy annyira belejöjjenek, hogy utána se bírják abbahagyni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Kicsit off: Nem lenne kedved a www.kapcsolat.hu -n is blogolni egy kicsit?
Én nagyon örülnék neki! Ha van kedved és regisztrálsz, rezeske néven találsz meg.
Köszönöm, üdv
rezeske

szürke_tapir írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
szürke_tapir írta...

Szia Rezeske!
Köszönöm az elismerést, ha mégoly burkolt is:)!
Megnéztem az oldalt, ahova invitálsz, és azt tudom mondani, hogy én nem elsősorban politizálni, hanem írni szeretnék, ezért van a blogom is. (Ez még úgy is igaz, hogy a politikai beállítódásom viszonylag markánsan lejön — bár, tudnám szidni a mai magyar balt is, ha a jobb hagyna rá nekem időt:))
Persze azt én is szívesen veszem, ha minél többen olvasnak, így hát nem is tilthatom meg, hogy a blogomat bárki bárhova belinkelje;)
(persze pl. egy kurucinfo-s linknek nem annyira örülnék...)
Üdv, és kösz a meghívást:
sz_t

Címkék

'56 (1) 30 év (1) 300millió (1) 4. kiegészítés (1) 50 (1) Áder János (1) Afrika (9) agrárproblémák (1) aláírás (1) Alekosz (1) Alien (1) alkotmány (1) állástalanság (1) angyal (1) Antigoné (1) anya (1) apa (1) Apponyi Albert (1) aranymúzeum (1) átalakítás (1) átnevezés (1) autó (1) Bayer Zsolt (3) Békemenet (1) Betűrejtvény (1) Betyársereg (1) bevándorlás (3) bevándorlók (1) BOM (1) bőgatya (1) Brékin' (28) Bruce Lee (1) budai vár (1) Budapest (1) bulvár (1) buzik (1) Cegléd (1) Charlize Theron (1) cigányok (1) Clemenceau (1) családon belüli erőszak (1) csapatmunka (1) cselekvés (1) csempészet (1) Daflics ezredes (1) demagógia (3) demonstráció (1) diktatúra (2) diplomások (1) Dzsudzsák (1) EB (4) életvitelszerű közterület-használat (1) elhatárolódás (1) ellenforradalmár (1) ellenségek (1) ellentüntetők (1) elvi alapok (1) emlékek (1) emlékmű (1) érettségi találkozó (1) eső (1) Európa-bajnokság (1) fanatizmus (1) félévszázad (1) felvonulás (2) feminizmus (1) Ferenc József (1) festmény (1) fidesz (5) Foci (23) fóka (1) forradalom (1) főhatalom (1) földrajzi név (1) Fradi (4) Frizbi (1) fülke (1) fütyülős barack (1) Gábriel (1) Gárda (1) gazdasági csoda (1) gyarmat (1) Gyurcsány (1) gyűlölet (2) háború (1) hadikiképzés (1) hadkötelezettség (1) Hajdú Péter (1) hajléktalanok (1) hamvak (1) hatalmi elit (1) hatalom (1) Heart of Midlothian (1) helikopter (1) helyesírás (1) Hitelesség és... (3) idegromboló képrejtvény (3) IéEB (1) IMF (1) izoláció (1) Japán (2) jelképek (1) jelszavak (1) jobb kéz (1) Jobbik (1) jogalkalmazás (1) jogegyenlőség (1) káderek (1) Kampány2010 (9) karácsony (1) Karinthy (1) karmelita kolostor (1) Károlyi Mihály (1) karrier (1) katasztrófa (1) Keleti szél (2) Kerényi Imre (1) kereszt (1) Keresztek és... (6) kereszténység (1) kétharmad (1) kettőskereszt (1) Kína (1) kisdoktor (1) komcsik (1) komcsizás (1) kontraszelekció (1) kordon (1) korrupció (1) körmenet (1) Kövér László (1) Közélet (183) köztársasági elnök (2) Kultúra (31) kulturális integritás (1) Kun Béla (1) Landeszmann (1) Lapszemle (35) lemondás (2) Levlapok a Szíriuszra (45) Liszt Ferenc (1) luca széke (1) Lucfenyő (1) magánélet (2) magántulajdon (1) magistravitae (1) magyar áru (1) Magyar Hírlap (1) magyar nyelv (1) Magyar Vizsla (1) magyarok (2) Mahacskala (1) Matolcsy (2) Matrica (10) megélhetés (1) megszállás (1) meleg méltóság (1) melegjogok (1) menekült (1) merengés (1) Merkel (1) Mesés (6) migráns (1) Mikola István (1) miniszterelnök (2) mítosz (1) MNB (1) mocskos buzik (1) MOL (1) multikulturalizmus (1) munka (1) műelemzés (1) nagy ugrás (1) Nagymagyar (16) narancs (1) nemek (1) Németország (1) népfelség (1) népszavazás (1) Nyírő József (1) Oktogon (1) Olimpia (10) Orbán Viktor (8) oroszok (1) ostobaság (1) őrült (1) Pál utcai fiúk (1) papírzászló (1) parancsrendszer (1) Peking (8) plágium (1) plakát (1) plakátkampány (1) polihisztor (1) politika (2) politikusok (1) poltikai kultúra (1) Pride (2) problémakezelés (1) program (1) rabbi (1) rasszizmus (1) rendőrség (1) repülőtér (1) retek (1) rettegés foka (1) rezidencia (1) romkocsmák (1) rovásírás (1) sas (1) Schmitt Pál (4) sertéshús (1) sérthetetlenség (1) Seuso-kincs (1) Shirley MacLaine (1) siker (1) sör (1) sötétben bujkáló (1) Sport (37) Stefka István (1) szabadkőművesek (1) szabadság tér (1) szabadságharc (1) szakadék (1) szakértelem (1) szegfű (1) Széles Gábor (1) szemléletmód (1) szerviz (1) szimbolikus politizálás (1) szlogen (1) szómágia (1) szóvicc (1) Szőcs Géza (1) szuverenitás (1) szüksége van (1) születésnap (2) táblák (1) Tarlós István (1) te (1) teszt (1) Tisza István (1) tolerancia (1) történelem (1) Trianon (3) tudomány (1) unortodox (2) unortodoxia (1) utolsóemberig (1) ünnep (1) választás (1) Való Világ (1) válogatott (2) válságkezelés (1) VB'10 (5) Védegylet (1) vezér (1) Visszalövés (20) Wulff (1) Zelnik (1)